Sunday 6 March 2016

Tsvetaeva cake.

According to legend, Marina Tsvetaeva, the famous Russian poetess, and her sister Anastasia, liked to host literary evenings and serve this dessert. 
Its delicious combination of sour cream and sweet apples. Easy and tasty :) 


Ingredients:

For the pastry:

150g of butter
60g of sour cream
220g of flour
1,5 of baking powder

For the sour cream filling:

120g of sour cream
130g of sugar
1 egg
1tsp of vanilla sugar
2tbsp of flour
4/5 apples 
Cinnamon


Preparation:

In a big bowl mix together softened butter with sour cream. Sift the flour with baking powder and gradually add it to the bowl while constantly mixing. Pastry shouldn't be too thick. 


Sprinkle the form (~18x25) with flour and spread the pastry on the bottom and edges of it. 


For the filling:

Unpeel the apples and cut them into the thiny pieces. 

Take another big bowl and mix in it sour cream with sugar and vanilla sugar. In a separate small bowl shortly whisk the egg (you can do it with your fork) Add whisked egg to the sour cream mixture and stir together. As the last one carefully add flour and mix everything. 


Put the apples to the sour cream mixture and stir them together (if you like the cinnamon you can add a little bit of it)) 

Now just pour the filling into prepared pastry and put it into the preheated oven on 180*C for 50 mins. 


Enjoy)


Цветаевский пирог. 

Об этом пироге ходит много историй, что именно им угощали своих друзей-интеллектуалов сестры Марина и Анастасия Цветаевы, поэтому и называют его "цветаевский". 
Это классический яблочный пирог, который состоит из песочной основы, заливки из сметаны и ключевого ингредиента - яблок. 



Ингредиенты:

Для теста:
150г сливочного масла
60г сметаны
220г муки
1,5 ч.л. разрыхлителя

Для яблочно-сметанной начинки:

4/5 яблок
120г сметаны
130г сахара
1 яйцо
1ч.л. ванильного сахара 
2ст.л. муки
Корица

Приготовление:

В большой миске размешаем сметану с размягченным маслом до однородной массы. Постепено добавляем просеянную муку с разрыхлителем, не прекращая размешивание. Тесто должно быть не очень тугим. 


 

Теперь берем форму (~18х25см), присыпаем ее мукой и распределяем тесто по дну и стенкам. 


 

Начинка:

Берем яблоки, очищаем их от кожуры, вырезаем сердцевину и нарезаем тонкими ломтиками. Убираем в сторонку. 

В большой миске смешиваем сметану, сахар, корицу и ванильный сахар. В отдельной мисочке слегка взбиваем яйцо венчиком и добавляем его в сметанную смесь. Теперь понемножку добавляем муку, хорошо перемешивая.



Сметанная заливка готова, добавляем в нее яблоки, перемешиваем и высыпаем начинку на готовое тесто. Равномерно распределяем и отправляем в разогретую на 180*С духовку на 50 минут. 



Пирог вкусен как теплый, так и холодный)) приятного аппетита. 

1 comment:

  1. I follow you on Instagram. This dish is similar to the Jewish side dish called Kugel. One of my favorites. Thanks for the recipe.

    ReplyDelete