Sunday 27 December 2015

Linzer torte.

 The Linzer Torte is an Austriantorte with a lattice design on top of the pastry. It is named after the city of Linz, Austria. A Linzertorte is said to be the oldest cake in the world. It has two delicious layers of rich and buttery, nut flavoured pastry sandwiched together with sweet currant jam. Torte looks so pretty with  dusting of confectioners sugar.


Ingredients:

For the pastry:

350g of flour
300g of butter
200g of powdered sugar
300g of chopped almonds
Zest of one lemon
2 egg yolks
1tsp of baking powder
1/4tsp of cinnamon 
1/4tsp of Ground cloves
1 vanilla clove
1tbsp of cream

For the covering:

1 and 1/2 of whipped cream
1 egg yolk
2tbsp of breadcrumbs
350g of currant jam
30g of almond slices
Powdered sugar

Preparation:

Rub the cubes of butter into the flour until the mixture resembles coarse breadcrumbs. It should feel quite moist. Add powdered sugar with baking powder, chopped almonds, cloves, lemon zest and pulp of vanilla bean. Mix everything together. At the end add egg yolks with cream and fastly knead the pastry. Cut it in 2/3 and 1/3 and hide to the fridge for an hour. 



Preheat your oven at 180*C. Grease your tart mold  (around 26 cm diamether) with butter or line with a baking paper. 

Bigger part of a pastry roll out on a lightly floured surface to a 1,5cm in thickness. Fit it into the tart mold and spread top by breadcrumbs. 


Shape the remaining dough into strips and part of them lay around the edge. Cover by red currant jam and use the rest of strips to lay them on the top of the jam as a grid. Daub with egg yolk mixed with cream and sprinkle sliced almonds around the edge. 



Bake for 30-40minutes andd sprinkle top by powdered sugar after the cake is done. 

Enjoy)) 






Линцкий торт. 


Линцкий торт получил своё название в честь австрийского города Линц и является самым распространённым австрийским тортом (пирогом) в мире. Его массовое производство начал Иоганн Конрад Фогель получив мировую известность. Первые рецепты датируются 1653 годом. 



Ингредиенты:

Для теста:

350 гр муки
300 гр масла
200 гр сахарной пудры
300 гр неочищенного молотого миндаля 
Цедра одного лимона
2 желтка
1 ч.л. разрыхлителя
1/4 ч.л. молотой корицы
1/4 ч.л. молотой гвоздики
один стручок ванили
1 ст.л. сливок

Для начинки:

1 и 1/2 ст.л.сливок
1 желток
2 ст.л. панировочных сухарей
350 гр джема ( по вашему вкусу, на фото абрикосовый джем, он не очень сладкий и мне очень нравится, также очень вкусно с джемом из черной смородины)
30 гр. миндальной стружки
Сахарная пудра для посыпки

Приготовление:

Для теста порежьте масло ножом на маленькие кусочки и положите его на муку. Добавьте сахарную пудру, разрыхлитель, смешанный с миндалем, специями, цедрой лимона и ванильной мякотью. Теперь добавьте желтки со сливками и все как можно быстрее перемешайте. Тесто заверните в пленку и положите в холодильник. 



Разогрейте духовку до 180 град. Форму для торта смажьте маслом или выстелите пергаментной бумагой. 
Часть теста расскатайте в форму круга. Толщина 1,5 см. Уложите в форму и сформируйте ваш торт. Посыпьте дно теста панировочными сухарями, сверху намажьте джемом. 



Из остатков теста скатайте колбаски для украшения и украсьте ваш торт. Полоски и края теста смажьте желтком смешанным со сливками, края посыпьте миндальной стружкой. 



Выпекайте до готовности в середине духовки (около 25-30 минут)

Остудите в форме и посыпьте сахарной пудрой. 



No comments:

Post a Comment