Wednesday 18 November 2015

Apple strudel.

 There is a lot of varietes of Apple strudel, but this i like the most. I found this recept couple years ago from one Italian chef and afterI tried it the result was incredible. Apple filling after baking bind together and doesnt make the pastry soggy, orange juice gives to it special flavor. For this tasty dessert you doesnt need a lot of ingredients and time, so if you decide to make your folks a tasty surprise in any moment its the right choice.




Ingredients:

  • Puff pastry(275g)

  • 2-3 Apples
  • 3tbsps of raisins
  • 1 orange (juice and zest)
  • 100g of sugar
  • 1tsp of ground cinnamon
  • 50g of butter (and a bit for greasing) 
  • 20-30ml of water
  • Halfcup of breadcrumbs



Preparation:

Peel and slice apples, when squeeze an orange and zest the peel from it. Put it everything in a pot and cook all together with raisins, cinnamon, butter and water 8-10mins. Then the apples are slightly softened, but still retain the shape you can put the heat off. (The result is so tasty that you can already skip all of the further baking and eat this apple mixture as a dessert - pretend that you didnt want to do any strudel)

Nevertheless if you still need to get a pie as a result, add breadcrumbs and stir the mixture together. They will bind everything. Better left the filling a bit to cool before farer manipulation. 

Meanwhile turn the oven on 190*C. 


I'm using the special puff pastry for strudel, that is already rolled, so its big and thin but you can also use a normal one and roll it by yourself.. 


So, you have prepaired thin pastry and you can start to spoon cooled apple mixture along the middle of it (like on a picture). 



  

  *(Small tip: you can brush sides of the pastry with a melted butter - it will glue them together after rolling)*


  
Ok, now just roll it up, seam-side down. Ends of the strudel I'm leaving a bit open (baked they will be crispy and similar to an eatible flowers :D) Top of strudel brush with melted butter and, if you prefer, sprinkle it by poppy. 




Now it's prepaired to go inside of the oven! Bake for around 25-30mins till the top will be delicious golden brown and crispy. Left a bit to cool and serve it warm - it's the best way to eat it :P If you want to do it traditionally dont be shy and put the ice cream on the top! Mix of the warm apples and melting ice cream is fantastic :) 


_____________________________________________________________________________

Яблочный штрудель. 

Существует множество вариаций приготовления яблочного штруделя, но этот мой любимый. Несколько лет назвд я обнаружила этот рецепт у одного итальянского повара и была очень довольна результатом. После испечения начинка не разваливается и тесто получается не размокшим, а сок из апельсина придает штруделю приятный и особенный вкус. Для приготовления не нужны особенные ингредиенты и много времени, так что если вы спонтанно захотите порадовать своих близких вкусным дессертом это идеальный вариант. 



Ингредиенты.  


  • 275г Слоенного теста (у меня готовое раскатанное тесто для штруделя, можно взять слоеное и раскатать)  
  • 2-3 яблока 
  • 3 ст. л. изюма
  • 100гр. сахара
  • 1ч. л. корицы
  • 50гр. слив. масло ( и еще немного для смазывания )
  • Сок 1 апельсина и цедра  
  • 20-30 гр воды
  • пол стакана натертого на терке белого хлеба (можно панировочные сухари)    

     

Приготовление: 

Яблоки нужно почистить и не крупно порезать. Изюм помыть. Выдавить сок из апельсина и потереть цедру.

Все ингредиенты кроме хлеба сложить в кастрюлю и помешивая тушить 10 минут. Снять 
с огня, добавить потертый хлеб или панировочные сухари для загустения.  Лучше дать 
начинке немного остыть. 

Тем временем разогрейте духовку до 180 градусов. 

Когда начинка остыла, возьмите тесто и выложите начинку, как на фото. 



Края можно смазать маслом, чтобы лучше держалось. Заверните начинку. Я оставляю края штруделя немного открытыми (тогда после испечения они хрустящие) 



Верх штруделя я смазываю маслом и посыпаю маком (можно не посыпать). 

Ставим в духовку. Процесс приготовления в духовке около 25-30 минут. 


Buon apetit :)

No comments:

Post a Comment