Sunday 29 November 2015

Jam cake with butter pastry.

Everybody who tried this cake raved about it (soon after serving not one piece left over), so usually I'm doing double portion. It could be perfect as canape if you're doing a little party. You just need to cut it into small squares and arrange on right place. Be sure that nothing will left when the party will come to the end. Anyway it's also perfect just as a dessert for your family. 


Ingredients:

  • 1 egg
  • Flour 200g
  • Butter 100g
  • Sugar 100g
  • A bit of vanilla
  • Baking powder 1tsp
  • Thick jam 100g (for taste of this cake I prefer plum jam, but you can choose any of your favorite) 


Preparation:

Mix together sugar with softened butter, eggs and vanilla in a food processor or a large bowl. Sift flour with baking powder and little by little add to the other ingredients while constantly mixing. 

Pastry should not be too thick, but just enough stiff (it could mean that you'll need to add less flour. It always depends on character of your ingredients, size of eggs, etc.. :D )

So pastry is done, now you need to split it into 2 pieces. 1/3+2/3 

Smaller piece hide into freezer for one hour. 

Bigger piece roll into form as you prefer - you can just place it on a baking tray or fit it into some cake pan with short sides. It could be squared or round, it doesnt matter:))

Get your favorite jam and coat by it top of the future cake. 

Release rest of the pastry from freezer. Now it's cooled enough to grate it all over the jam on top. (Just as you're grating carrots:)) 


Your cake is done, now just put it into preheated oven at 180*C and bake for 20-25 mins till top will become your favorite tasty golden colour. (My household prefers more crunchy so I'm letting the cake to bake a bit longer) 



Subscribe to get mail notifications. :-)

_____________________________________________________________________________
  
  
  

Пирог с повидлом из песочного теста. 


Обычно этот пирог я делаю из двойной порции теста. Он всегда пользуется большой популярностью. Его можно сделать на противне и нарезать маленькими 
квадратиками, красиво уложив на тарелку. Он подходит как для гостей, так и просто для семьи, как прекрасное дополнение к чаю. 





Ингредиенты:


  
-яйца 1шт
-мука 200гр ( можно чуть больше или меньше, тесто не должно быть крутым или жидким)
-сливочное масло-100гр
-сахар 100гр
-ванильный сахар пол ч.л. 
-разрыхлитель 1ч.л.  

-сливовое повидло (можно густое варенье или джем, но мне сливовое повидло нравится больше всего)

Приготовление:


Размягченное масло, сахар,яйцо и ванилин сложите в миску и все хорошо перемешайте миксером. 


Постепенно добавьте просеянную и смешанную с разрыхлителем муку и замесите тесто (оно не должно быть крутым).


Тесто разделите на две неравные части ( 1/3 и 2/3 ).

  
Меньшую часть теста спрячьте в морозилку приблизительно на час. 

Большую часть теста равномерно распределите на противне или в форме с низкими краями. Тесто можно раскатать и руками придать ему аккуратную форму. 



Сверху на тесто равномерно распределите слой повидла или джема и аккуратно разровняйте. 

Из морозилки достаньте меньшую часть теста и потрите ее на крупной терке сверху на повидло. 


Все готово :) Пирог поставьте в нагретую до 180-190 градусов духовку и выпекайте до готовности.    
  

Подпишитесь чтобы получать уведомления :-)

No comments:

Post a Comment