Friday 4 September 2015

Baked Ricotta and Mascarpone Tart with Chocolate And Orange


This recept was also discovered from the book of gorgeous Jamie Oliver with my little modifications for better match with tastes of my family. I'm always looking forward for the result because I love mascarpone and ricotta cheese and here you can find mix of both of them in the very tasty filling with a bit of orange flavor. 



Ingredients:

1 x Sweet Pastry

Filling: 
  • 250g ricotta cheese
  • 250g mascarpone
  • 125g icing sugar
  • zest of 3 oranges
  • seeds from 2 vanilla pods
  • 2 eggs, separated
  • 20/30g cooking chocolate (70% cocoa solids), roughly chopped   

For lovers of chocolate you can add 100g of it, but I prefer less because the tart is sweet enough for me :P 

Make the pastry and line a loose-bottomed tin. Bake blind (i.e. with no filling) and allow to cool. Roll the extra pastry out to the same thickness in a long rectangular shape, dusting as you go, and divide into 14 strips 2,5cm wide. Set these aside - you will need then to finish the tart.Turn the oven down to 170°C. 

Whip together the ricotta, mascarpone, icing sugar, orange zest, vanilla seeds and egg yolks until smooth and shiny. In a separate bowl whip up your egg whites until stiff - you can test if they're done by holding the bowl upside down. Obviously the mixture should stick to the bowl and not fall down. Gently fold the egg whites into the mixture.




Pour into your cooled tart and sprinkle the chocolate over the top. Lay 7 strips of pastry across the tart, equally spaced, and then place the other 7 the other way on top of them like a lattice. Use your thumbs to trim any excess pastry off the sides. Bake in the preheated oven for 40-45 minutes.


_____________________________________________________________________________

Начинка для песочного теста из маскарпоне с риккотой с апельсиново-шоколадным вкусом. 


Этот рецепт я взяла из старой книги Джейми Оливера. Я очень люблю его рецепты. 
  




Ингредиенты:
  • 250 гр рикотты
  • 250 гр сыра маскарпоне
  • 125 гр сахарной пудры
  • Цедра 3х апельсинов
  • Семена ванили
  • 2 яйца ( желтки отдельно от белков)
  • 100 грамм горького шоколада, порезанного кусками. (Количество зависит от предпочтений) 
.
Приготовление:


Приготовьте песочное тесто, выложите в форму, испеките без начинки и остудите. Из остатков 

теста раскатайте квадрат, посыпьте мукой и разрежьте на полоски (около 14) шириной 2,5 см. Отложите их - они понадобятся в конце приготовления. 
Снизьте температуру духовки на 170 градусов (все зависит от капризности вашей духовки). 

Рикотту взбейте с маскарпоне, сахарной пудрой , цедрой апельсина , семенами ванили и желтками. Получится гладкая, блестящая смесь. В другой миске взбейте белки

Правильно взбитые белки хорошо держат форму ( можно перевернуть миску и они не выпадут)) Белки аккуратно добавьте в смесь рикотты ( делайте это вручную ). Приготовленную смесь выкладываем в остывший корж, а сверху раскладываем кусочки шоколада ( количество шоколада зависит от вашего вкуса , я кладу около 20 грамм). 




Затем разложите полоски теста крест-накрест. Это не просто, т. к. тесто очень хрупкое, не расстраивайтесь если они немного рассыпаются, на готовом пироге будет незаметно. 

Отправьте пирог в духовку на 40-45 минут , все зависит от духовки. 

Этот пирог можно подавать и горячим, и холодным.




No comments:

Post a Comment