Friday 4 September 2015

Sweet pastry

 I love recepts from the books "Naked Cheff" by Jamie Oliver. They gave me a lot of good recepts and tips.

One of this books was also the source for one of my favourite pastry recipe. I find this very useful, because you can experiment with different fillings and result always taste delicious.

One of the best things on this pastry is that you can prepaire double portion and simply freeze it for the other time.


Makes 30cm tart moul
  • 250 g plain flour, plus extra for dusting
  • 100 g icing sugar,
  • 125 g good-quality cold butter, cut into small cubes
  • zest of half lemon
  • 2 yolks 
  • A bit of vanilla 
  • Pinch of salt
  • 1-2 tablespoons of cold milk or water
You can make your pastry by hands, or pulse it in a food processor. 

Cream butter, sugar and salt together, then pulse in the flour followed by the vanilla, zest of lemon and yolks until it resembles coarse breadcrumbs. Pulse in the milk/water and then pat together the ball of dough. Dont work with it too much, just pull together into a long sausage shape, wrap with clingfilm and let it chill in the fridgefor at least an hour. 


Carefully slice off thin slivers of the chilled pastry to around 5mm in thick.

    

 Arrange them in the tart shell, pushing together to make the tart shell. (Funny part, because it reminds of folding puzzles)

 

Cover each pastry case with greaseproof paper, fill with rice or dried beans, and bake blind first. 





If baking only blind (if you will just add the filling inside to the ready tart), bake it for around 15 mins at 180*C when tip out the rice or beans and take out the lining. Leave to cool and after you can start to fill. 

And if you will bake the filling also; first bake the pastry around 12 mins,when add filling inside and finish baking alltogether.


Filings what you can add:

_________________________________________________________
Прекрасное сладкое тесто. 

Это тесто очень вкусное. На его основе можно сделать очень много прекрасных десертов. Его можно делать в миксере, а можно и вручную. 

Ингредиенты:
  • 125 гр масла
  • 100 гр сахарной пудры
  • Щепотка соли
  • 250 гр муки
  • Семена ванили
  • Цедра половины лимона
  • 2 желтка
  • 2 ст. ложки холодного молока или воды. 

Смешайте масло , сахарную пудру и соль. Потом добавьте муку, ванильные семена. , цедру лимона и желтки. Когда смесь хорошо перемешана и выглядит рассыпчатой, добавьте холодное молоко или воду. Из теста скатайте плотный овал. Самое главное при приготовлении этого теста, как можно меньше лишних движений. Оно должно получиться рассыпчатым (чем больше его перемешиваете, тем оно будет более резиновым). 

   


Готовое тесто в форме колбаски заверните в целлофан и положите в холодильник на один час (это тесто может прекрасно храниться в морозилке)
Из теста аккуратно нарежьте ломтики. Толщина ломтиков зависит от вашего желания.

  


 Ломтики укладываем в форму как пазлы. Соедините их с друг другом, а с краев лишнее тесто отрежьте по форме. 

  

При приготовлении теста без начинки обязательно нужно положить на него бумагу для выпечки, а на бумагу насыпать сухой горох. Так у вас получится идеально ровный корпус. 


Теперь тесто нужно испечь. Если печем его без начинки ,то это займет около 15 минут при температуре 180 град. 
Если печем его с начинкой, то сначала надо испечь его 10/12 мин при температуре 180 град.,   остудить и завершить выпекание по рецепту. 

1 comment: