Friday 11 December 2015

Pardubice gingerbread.

Decorative gingerbread has become the symbol of the city of Pardubice in Czech republic. This well-known delicacy is so famous and typical for a Christmas period. 
To help make and decorate this adorable cookies is always a funniest experience for children and all family. So if you'll decide to bake gingerbread at home the smell of it wafting around will bring that right Christmas atmosphere. 



**************************************************************




Ingredients: 



480g of flour
180g of powder sugar
60g of butter 
2tbsp of honey
2 eggs
1tbsp of vanilla sugar
1tsp of gingerbread spice
1tsp os baking soda
Egg yolks for brushing








Preparation: 

Put butter, powder sugar, vanilla sugar, eggs, honey and baking soda in a bowl, place to a waterbath and mix untill all the ingredients will merge together. Leave a little bit to cool.


Add flour and gingerbread spice and breafly knead until smooth. (Dough can be stored in fridge). Roll the dough out to a 0.5cm in thickness on a lightly floured surface. Use your favorite cutters and cut some funny and delicious shapes. Place on the baking tray, leaving a space between each. Repeat with excess dough.


Put in a preheated oven at 180*C for 10mins.
 

Meanwhile whisk egg yolks, with them you'll brush top of hot cookies.


Ornament your creations with icing as you like (for me it was incredibly impossible, i've never work with icing:)) Hide into box and leave for 14 days, after they will taste perfectly.

 (Hahah, this one was good. :D In my family half of gingerbread was done during halfhour, so good luck with guarding) 


_____________________________________________________________________________

Пардубицкий пряник. 


Пряники в Пардубицах (Чехия) изготавливали ещё в 15 веке. Право на изготовление пряников получила королёва Австрии Мария Тереза ещё в 1756 году. Но особенно широко пряники стали готовить в 19 - 20 веке, на фабриках и пекарнях.
В Словакии пряники очень популярны, особенно любят их готовить на Рождество. Очень 

приятно в домашней обстановке, с детьми готовить пряники и украшать их. Это создаёт особую атмосферу праздника. 



*******************************************************************************************************


Ингредиенты:


480гр муки
180гр сахарной пудры
60гр масла
2ст.л.меда
2 яйца
1ст.л.ванильного сахара
1 ч.л.соды 

1 ч.л. специй для пряников
желток для намазывания.  



Приготовление:


Масло, сахарная пудра, ванильный сахар, яйца, мёд и разрыхлитель сложите в небольшую миску и на пару мешайте, до тех пор, пока все ингредиенты не соединятся. Немного охладите.





Постепенно добавьте муку и специи для пряников. Сделайте тесто. Оно не должно быть очень твёрдым.(тесто может прекрасно храниться в холодильнике, достаточно долго) На посыпанной мукой доске раскатайте его толщиной около 5 мм. Из теста вырежьте с помощью формочек или просто ножом фигурки и разложите их на противне на бумагу для выпечки.


Печём в разогретой  духовке при температуре около 170 градусов приблизительно 5-10 минут. 


Желток взбейте и добавьте к нему пол ч.л. воды. Готовые, горячие пряники намажьте сверху желтком. Пряники сложите в коробку и оставьте лежать в холодном месте 14 дней. 


Пряники можно украсить так, как позволит вам ваша фантазия. 

No comments:

Post a Comment